VW tuning: De beste prestaties voor jouw auto

Benieuwd naar wat VW tuning voor jouw auto kan betekenen? Dan kun je veel informatie vinden. Echter merk je pas echt wat het voor jouw auto doet als de werkzaamheden uitgevoerd zijn en je de weg op kunt. Daarvoor moet je eerst gaan kijken naar de plaatsen waar je de werkzaamheden kunt laten verrichten. Een van de professionals die jou bij de tuning kan helpen is EQ Performance. Maar hoe worden de beste prestaties dan behaald? En wat ga je er daadwerkelijk van merken als je in jouw auto gaat rijden? 

De veiligheidsmarge en de VW chiptuning 

VW chiptuning zorgt voor een optimalisatie van het motormanagement van jouw auto. Hierdoor wordt de motor zuiniger, krachtiger, sneller en soepeler. De fabrikant heeft op voorhand een veiligheidsmarge ingesteld op iedere auto. Bij extreme omstandigheden zou de motor daarom altijd naar behoren moeten blijven functioneren. Vooral in Europa hoef je daarom niet bang te zijn dat jouw auto jou in de steek gaat laten. Tegelijkertijd kun je nog meer uit jouw auto halen door de veiligheidsmarge ook te benutten. Hierbij wordt geen schade aan de motor aangericht, maar alleen benut wat nog mogelijk is bij jouw auto.  

Geoptimaliseerde data op de chip geplaatst 

Het is dan wel verstandig om te bekijken wat er bij VW tuning gedaan wordt. Iedere moderne auto heeft een injectiemotor. Deze is voorzien van een Electronic Control Unit. Deze regelt de verhouding van lucht en brandstof, de injectie en de ontsteking. Het toerental, de temperatuur en de stand van het gaspedaal vallen hier allemaal onder. Alle gegevens verzamelen zich op de chip. Tijdens het tunen worden de standaardgegevens op de chip vervangen door geoptimaliseerde data, waardoor het vermogen verhoogd wordt. Jouw auto wordt hierdoor een stuk vlotter. Daarbij wordt wel altijd gekeken naar de eisen van de Europese emissie. 

Je gaat het direct merken 

Nadat de werkzaamheden van VW tuning uitgevoerd zijn, merk je het direct bij het wegrijden. Jouw auto zal namelijk sneller gaan reageren op jouw voet. Zodra je het gaspedaal intrapt, zal jouw auto direct optrekken. En dit zonder dat het toerental schandalig hoog gaat worden. Het brandstofverbruik wordt hierdoor een stuk minder, dus het is ook nog een besparing voor jouw portemonnee. Hoewel je in eerste instantie dus kosten kwijt bent voor het tunen van jouw auto, zal je het op een later moment terugverdienen door minder te tanken. 

Aan de slag 

Als je wilt weten wat de mogelijkheden voor jouw auto zijn op het gebied van VW tuning, dan kun je het beste eerst advies vragen aan een professional. Deze kan namelijk kijken welke veiligheidsmarges er op jouw auto ingesteld staan en op basis hiervan een inschatting maken van de resultaten die behaald kunnen worden. Ook kan dan direct meer verteld worden over de Europese emissie-eisen, zodat je precies weet wat jou te wachten staat. Jouw auto hoeft dan alleen nog maar de werkzaamheden te ondergaan, waarna je gaat genieten van een zuinige en krachtige auto.